ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΓΟΝΕΩΝ

Όταν το ζευγάρι αποκτά το παιδί που τόσο πολύ ήθελε ή που ακόμα-ακόμα ήρθε ξαφνικά, μπαίνουν σε μία διαδικασία η οποία τους αναλώνει και τους κάνει πολλές φορές να ξεχνάνε ότι ήταν κάποτε και ζευγάρι...

Ξεχνάνε ότι υπήρχε σε κάποια φάση της σχέσης και η δυαδικότητα και ως ένα βαθμό σωστά, διηθούν την μεταξύ τους σχέση πλέον και μέσα από την ανατροφή του παιδιού τους.

Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει ή πει, «ο πατέρας του είναι αδιάφορος, δεν κάνει τίποτα, δεν ασχολείται» ή «όλα τα έχω αναλάβει εγώ, δεν με βοηθά καθόλου». Πολλές φορές ένα παιδί μπορεί να αποτελέσει σημείο τριβής.

Πολλές φορές μπορεί απλά να αναδείξει προβλήματα στη σχέση που προϋπήρχαν.

Πολλές φορές μπορεί οι γονείς απλά να έχουν πλέον κουραστεί και οι αναταραχές και οι τριβές, τα καυγαδάκια να είναι σημεία χρόνιας υπερκόπωσης. Μία μητέρα που δουλεύει, προσέχει το σπίτι, πρέπει να είναι και σύζυγος, μπορεί να ξεχάσει στο τέλος ότι υπάρχει και σαν άτομο.

Αυτό που συμβουλεύω πολλές φορές στο ιατρείο είναι, αν είναι εφικτό, η μητέρα ή ο πατέρας αντίστοιχα, να αφιερώνει περίπου μία ώρα της ημέρας στον εαυτό της,χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις, την ώρα που κάποιος άλλος αναλαμβάνει με ασφάλεια το παιδί.

Κι επειδή οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους, συζητήστε με τον σύντροφό σας τα ωράρια και τις υπευθυνότητες, ακόμα και αν χρειάζεται να αναρτήσετε ένα πρόγραμμα στο ψυγείο σας. Ακόμα και αν οι επιθυμίες σας δεν εισακούγονται, τουλάχιστον θα έχει κάνει τη διαφορά και θα έχει για πρώτη φορά ακουστεί η επιθυμία σας.

Αυξήστε τον υποστηρικτικό σας κύκλο, που μπορούν με ασφάλεια να προσέξουν για λίγες ώρες ή μέρες τα παιδιά.

Η κρίσιμη ερώτηση όταν έρχεται ένα ζευγάρι στο ιατρείο και υπάρχει κάποια ένταση είναι, ποιά ήταν η τελευταία φορά που βγήκαν έξω για καφέ ή ένα Σαββατοκυρίακο μόνοι τους, χωρίς τα παιδιά. Η απάντηση συνήθως; Πριν γεννήσουν...

Σ’αυτό όμως δεν φταίνε τα παιδιά μας αλλά εμείς. Η συνήθεια είναι δύσκολο πράγμα να σπάσει. Και επισύρει και πολλές τύψεις «μα γιατρέ να αφήσω τα παιδιά μου και να πάω διακοπές το Σαββατοκύριακο; Πώς να τους το κάνω αυτό;» Υπάρχουν γονείς τόσο δοσμένοι, που διστάζουν να αφιερώσουν λίγο χρόνο στον εαυτό τους, ειδικά αν το παιδί τους αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, γιατί νιώθουν σαν να τον «κλέβουν» από το παιδί τους.

Αν υπάρχει ασφαλές περιβάλλον να τα προσέχει, η ανανέωση της σχέσης σας, η ηρεμία που θα έρθει κάποια στιγμή, θα σας βοηθήσει να ανανεώσετε τη σχέση σας και με τα παιδιά σας. Επίσης θα σας βοηθήσει να δείτε πιο αντικειμενικά τα προβλήματα τα οποία πιθανόν να αντιμετωπίζουν τα παιδιά.

Ειδικά σε περιπτώσεις διδύμων παιδιών έχει αποδειχθεί ότι οι γονείς διδύμων ένα χρόνο ειδικά μετά τον τοκετό, έχουν περισσότερη ψυχική πίεση από τους υπόλοιπους γονείς.

Μην ξεχνάτε ότι η μεταξύ του ζευγαριού σχέση έχει άμεσο αντίκτυπο
στο πώς ανατρέφουμε τα παιδιά μας.