ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΡΟΛΟΓΙΑ

Ο Ύπνος εξαρτάται από δύο βιολογικά ρολόγια:

Το πρώτο είναι ένα κιρκάδιος ρυθμός περίπου 25 ωρών,

  • Ο οποίος «περιορίζεται» ή αρχίζει, από περιβαλλοντικούς παράγοντες σε κύκλο των 24 ωρών. Οπότε ο κύκλος εξαρτάται από τη θερμοκρασία, το θόρυβο, την εναλλαγή φωτός/σκοταδιού, τις ορμόνες, τον πόνο, ακόμα και την κοινωνικότητα.
  • Αν δηλαδή υπάρχει κάποιο πρόβλημα αισθητηριακού τύπου και το παιδί δεν προσλαμβάνει σωστά ή ικανοποιητικά ερεθίσματα, τότε ο ύπνος διαταράσσεται. Έτσι συμβαίνει και σε παιδιά με αυτισμό ή άλλες παθήσεις, που διαταράσσουν τον 24ωρο κύκλο.

Και ένα ουλτραδιανό ρυθμό, που αφορά τα στάδια του ύπνου - τους λεγόμενους κύκλους ύπνου.

ΣΤΑΔΙΑ ΥΠΝΟΥ:

Παρατηρούμε 2 στάδια ύπνου:

  • Τον ύπνο REM-Rapid Eye Movement: Γρήγορων Κινήσεων Οφθαλμών

Παρατηρείται σε όλο τον ύπνο αλλά κυρίως το δεύτερο μισό του ύπνου. Εδώ βλέπουμε τα όνειρα και τους εφιάλτες.

    • Τα μάτια κάνουν γρήγορες κινήσεις όπου μπορεί να παρατηρηθούν και κινήσεις των άκρων και του προσώπου αλλά γενικά ο μυικός τόνος είναι χαλαρός.

Τον ύπνο NREM-Non Rapid Eye Movement: Μη Γρήγορων Κινήσεων Οφθαλμών

Παρατηρείται μετά τις πρώτες 3 ώρες περίπου του ύπνου, είναι αυτό που λέμε βαθύς ύπνος και είναι εδώ που παρατηρούνται οι περισσότερες παραϋπνίες.

Υπάρχουν 4 στάδια :

o αρχίζει με ελαφρύ ύπνο, συνεχίζει με το 2ο στάδιο όπου ο ύπνος γίνεται ακόμα πιο βαθύς, μειώνονται αναπνοές, καρδιακός ρυθμός και σωματικές κινήσεις και διαρκεί περίπου για τον μισό ύπνο ενός ενήλικα.

o Μετά, στα στάδια 3&4, παρατηρείται ο βαθύτερος ύπνος, με σχεδόν πλήρη χαλάρωση.

Οι κύκλοι ύπνου στα βρέφη παρατηρούνται κάθε 60 περίπου λεπτά ενώ στους εφήβους κάθε 90 λεπτά.

Πιο συγκεκριμένα, τα νεογνά δεν γενιούνται με ένα κύκλο ύπνου-αφύπνισης και έχουν συχνότερα REM ύπνο παρά ΝREM και μειώνεται σταδιακά στους 3-6 μήνες.

Ο Ύπνος αποτελεί ένα Νευροαναπτυξιακό φαινόμενο,δηλαδή εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού και του ατόμου γενικότερα, καθώς δεν έχουν όλες οι ηλικίες την ίδια φυσιολογία ύπνου.

 

ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΟΡΟΣΗΜΑ ΥΠΝΟΥ

Συνοπτικά, τα βασικά ορόσημα του ύπνου είναι:

  • Νεογνά :

Κοιμούνται 16-20 ώρες με διαστήματα ύπνου 1-4 ώρες με μεσοδιαστήματα
1-2 ωρών ξύπνιου-εγρήγορσης.

Βρέφη 3-12 μηνών :

Κοιμούνται συνολικά 14-16 ώρες και όταν οι γονείς είναι τυχεροί, το 70% συνήθως κοιμάται ολόκληρη τη νύκτα δηλαδή 5 ώρες . Παρατηρούνται περίπου 4 περίοδοι φυσιολογικού ύπνου το 24ωρο.

– Τα πρόωρα χρειάζονται μεγαλύτερο διάστημα για να φτάσουν τον ρυθμό ύπνου των τελειόμηνων

  • Παιδιά 1-3 ετών:

12-14 ώρες συνολικά, με ένα υπνάκο στο μεσοδιάστημα της ημέρας. Ξυπνούν συχνά τη νύχτα . ναπτύσσονται νυκτερινές φοβίες-τρόμο

  • Παιδιά 3 - 6 ετών:

11-12 ώρες συνολικά. Σταματάει συνήθως ο ενδιάμεσος ύπνος στην ηλικία των 5 ετών. Θέλει προσοχή για τα προβλήματα ύπνου εδώ - μπορεί να μεταπέσουν σε χρόνια.

  • Παιδιά 6-12 ετών : 10 ώρες περίπου
  • Έφηβοι (>12ετών)

9 ώρες ιδανικά – 7 ώρες στην πραγματικότητα. Οι έφηβοι συνήθως κοιμούνται 2 ώρες μετά την αναμενόμενη ώρα ύπνου τους, γεγονός το οποίο οφείλεται κυρίως σε μία αλλαγή στους κιρκάδιους ρυθμούς των.