Μια από τις πρώτες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς όταν αρχίζει το σχολείο, είναι το πώς να ξυπνήσει το παιδί νωρίς για να πάει στο σχολείο.

Φυσικά κάποτε κι ο γονιός δυσκολεύεται επίσης...

Αλλά το να μην ξυπνάει ένα παιδί στην ώρα του, δεν αποτελεί πάντα διαταραχή ύπνου. Δείχνει όμως παιδί που δεν κοιμήθηκε αρκετά ή καλά ή στην ώρα του.

Παρόλαυτά οι μικροί μπόμπιρες ξυπνάνε, με ή χωρίς δυσκολία και οι γονείς πανικόβλητοι τρέχουν να τους βάλουν τα ρούχα, να πιουν το γάλα τα παιδιά στα γρήγορα και να φύγουν για το σχολείο. Συνήθως, ο ένας από τους δύο γονείς αναλαμβάνει το καθήκον να ξυπνήσει τα παιδιά και να τα ντύσει. Και συνήθως η μητέρα, η οποία μάλιστα πολλές φορές στο ιατρείο λέει «πήρε από τον πατέρα του και δεν ξυπνάει εύκολα...» J

Και φυσικά το ίδιο συμβαίνει την νύχτα, όταν τα παιδιά κλαίνε και ξυπνάνε. Σπανιότερα σηκώνεται ο πατέρας παρά η μητέρα. Υπάρχει μία σχέση μεταξύ της μητέρας και του ύπνου του παιδιού, η οποία ξεκινάει από τον καιρό του νυχτερινού θηλασμού, που συνήθως αν πρόκειται για μητρικό θηλασμό και όχι τεχνητή διατροφή, τότε αναλαμβάνει μόνο η μητέρα. Αλλά για να πούμε την αλήθεια, στο εξωτερικό, οι ρόλοι είναι κάπως πιο εξισορροπημένοι, καθώς η μητέρα βγάζει γάλα με θήλαστρο, το οποίο μπορεί να δώσει το βράδυ και ο πατέρας... Θυμάμαι μάλιστα μια φορά που όταν το είπα σε ένα ζευγάρι αυτό, γυρνάει μισο-σοβαρά, μισο-αστεία ο πατέρας και λέει «γιατρέ, μην της βάζεις ιδέες...» J

Ο Ύπνος είναι μία κατάσταση που επηρεάζεται τόσο από βιολογικούς παράγοντες, όσο και από πολιτιστικούς. Όσο και να φαίνεται παράξενο, οι ώρες του ύπνου, όσο μεγαλώνουμε, επηρεάζονται άμεσα από τις συνήθειες της χώρας και της κουλτούρας την οποία βιώνουμε αλλά και τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν.

Σε θερμά κλίματα, όπως στην Κύπρο ή στην Αίγυπτο, δεν είναι ασυνήθιστο να ξυπνάνε όλοι πολύ νωρίς, για να «προλάβουν» την πρωινή δροσιά και να κάνουν τις δουλειές τους πριν το λιοπύρι του μεσημεριού, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Δεν είναι ασυνήθιστο λοιπόν να υπάρχει καθιερωμένος μεσημεριανός ύπνος, όπως η μεξικάνικη σιέστα και αντίστοιχα παράταση της ώρας που πέφτουμε για ύπνο, καθώς την νύχτα μπορεί να έχει δροσιά ή να έχει καταστήματα ανοιχτά όπως στο Κάιρο, για να κάνουμε τις δουλειές μας.

Αντίθετα σε ψυχρά κλίματα, δυσκολευόμαστε να ξυπνήσουμε το πρωί, ειδικά αν ο καιρός είναι μουντός και συννεφιασμένος. Τυχαίο; Δεν νομίζω...

Είναι μία μέθοδος εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και επιπλέον εγκοινωνισμού, δηλαδή συμμετοχής σε κοινωνικές δραστηριότητες.

Οι Διαταραχές Ύπνου, παρατηρούνται στο 20-30% των παιδιών,

τα πρώτα 4 χρόνια της ζωής τους

ενώ μειώνεται στο 12% σε παιδιά σχολικής ηλικίας.

Όταν μιλάμε για διαταραχές ύπνου, μπορεί να πρόκειται για ένα παιδί που στριφογυρίζει όλη την ώρα, που ξυπνάει κουρασμένο, να έχει εφιάλτες όλη νύχτα ή να ξυπνάει πανικόβλητο μέσα στην μέση της νύχτας, χωρίς να αντιλαμβάνεται πού είναι. Σε κάποιες περιπτώσεις πρέπει να γίνεται και έλεγχος για πιθανές επιληπτικές κρίσεις.

Άλλες φορές οι γονείς αναφέρουν ότι το παιδί παραμιλάει ή τρίζει τα δόντια του, αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν δηλαδή «βρουξισμό». Κάποτε μπορεί να είναι τόσο έντονο, που να επηρεάσει την υγεία των δοντιών.

Ακόμα-ακόμα, η νυχτερινή ενούρηση, μπορεί να θεωρηθεί ως διαταραχή ύπνου και ανήκει στις λεγόμενες παραϋπνίες ανκαι πρέπει να ελέγχεται και πιθανότητα οργανικού αιτίου όπως διαβήτη ή ουρολοίμωξη.

Δηλαδή οι διαταραχές ύπνου, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ανθρώπινων λειτουργιών και μπορεί να υποκρύπτουν οργανικά προβλήματα.